آشنایی با انواع پوست ها +معرفی ویژگی هر یک

انواع پوست ها

به چه میزان با انواع پوست ها و ویژگی های انواع پوست آشنا می باشید ، تا انتهای این مطلب با ما در  پرمون مد همراه باشید.

پوست ، بزرگ ترین عضو بدن ، پوشاننده ی تمام سطح بدن است که از ارگان های داخلی در برابر محیط بیرون محافظت کرده و همچنین محرک‌های حسی را از محیط بیرون دریافت می‌کند. پوست از سه لایه تشکیل شده است:

  • اپیدرم (Epidermis) : اپیدرم ، خارجی ‌ترین لایه پوست است که ساختار محافظتی بیرونی را می‌سازد و به آن لایه شاخی نیز می‌گویند.
  • درم (Dermis) : درم ، اصلی ترین لایه پوست می باشد که اپیدرم را پشتیبانی می‌کند. سلول های اصلی و زایای پوست درون این لایه قرار دارند که وظیفه آنها ساخت دو پروتئین اصلی پوست یعنی کلاژن و الاستین می باشد.
  • هایپودرم یا بافت زیر جلدی (Subcutaneous Tissue) : عمیق‌ترین لایه پوستی است که از یک لایه زیر پوستی از چربی در زیر درم تشکیل شده است و عروق و اعصاب را برای دو لایه دیگر پوست تأمین می‌کند و همچنین نسبت به محیط بیرون برای بافت های داخلی به صورت عایق عمل می‌کند.

نقش های مهم در انواع پوست ها :

محافظت از بدن در مقابل محیط خارجی

این عملکرد پوست مهم‌ترین کارکرد آن است. پوست به عنوان اولین سد دفاعی بدن، از ورود عوامل بیماری‌زا مانند ویروس‌ها و باکتری‌ها به بافت‌های داخلی بدن جلوگیری می‌کند، به طوری که این عوامل بیماری‌زا تنها در حالت باز شدن پوست و زخم‌های ایجاد شده در آن یا از طریق حفره‌هایی مانند بینی و د‌هان می‌توانند وارد بدن شوند.

تنظیم دمای بدن

پوست انسان به واسطه  تعریق (Sweat)، آب را به طور منظم از دست می دهد. با تبخیر آب که فرآیندی گرماگیراست ، گرما نیز از بدن خارج شده و دمای بدن کاهش می یابد.

 

جلوگیری از هدر رفتن آب بدن

انسان‌ها پوست‌های ضخیمی‌ دارند که آب بسیار کمی ‌از دست می‌دهند. وقتی انسان‌ها در شرایط بیابانی زندگی می‌کنند، در واقع پوست آن‌ها ضخیم‌تر شده تا از خروج آب بدن از طریق تعریق در هوای خشک جلوگیری کند.

 

احساس شرایط بیرونی بدن

پوست دارای اعصابی است که اطلاعات مربوط به فشار، جنس مواد خارجی، گرما، سرما، درد و لذت را به مغز منتقل می‌کنند. این ویژگی به بدن امکان می‌دهد تا به محیط اطراف خود پاسخ مناسبی بدهد.

علل پیری و ایجاد مشکلات در انواع پوست ها

با افزایش سن و تحلیل رفتن پوست و کاهش پروتئین های مهم پوستی یعنی کلاژن و الاستین و هم چنین کم شدن آب پوست و کاهش چربی زیر پوست و بافت استخوانی صورت به تدریج قوام پوست ازدست رفته و مشکلات و پاتولوژی های پوستی ظاهر می شوند. برخی عوامل در سرعت پیری پوست تاثیرگذارند. این عوامل عبارتند از:

سیگار کشیدن

دود سیگار پوست را در معرض استرس اکسیداتیو قرار می‌دهد. این امر باعث خشکی، چروک و سایر علائم پیری زودرس می‌شود.

قرار گرفتن در معرض آفتاب

نفوذ پرتوهای UV در پوست باعث آسیب به DNA در سلول‌های پوست شده و باعث ایجاد چین و چروک ، لکه های پوستی و دهیدراته شدن پوست می‌شود.

ژن‌ها

ژنتیک افراد می تواند در کیفیت پوست و سرعت پیری تاثیرگذار باشد.

خواب ناکافی و بی کیفیت

خواب به بدن شما فرصتی می دهد تا سلول ها را تازه و احیا کند. کیفیت پایین خواب با افزایش علائم پیری و کاهش عملکرد موانع پوستی مرتبط است.

رژیم غذایی

یک رژیم غذایی ناسالم و پر از چربی و کربوهیدرات‌ می‌تواند به مرور زمان به پوست شما آسیب برساند.

مصرف الکل

نوشیدن الکل بیش از حد، بدن شما را به کم آبی دچار می‌کند که می‌تواند باعث لکه دار شدن پوست شود.

محیط

لکه های رنگدانه‌ای و چین و چروک توسط آلاینده‌های محیط زیست باعث ایجاد یا بدتر شدن آن‌ها می‌شوند.از آنجا که پوست شما مستقیماً با هوای اطراف تماس می‌گیرد، روزانه در معرض سموم و آلاینده‌ها قرار می‌گیرد.

فشار عصبی

یک سبک زندگی استرس زا می‌تواند یک واکنش التهابی در بدن شما ایجاد کند و همچنین به عادت های خواب شما آسیب برساند. هورمون‌های استرس و التهاب می‌توانند بدن شما را سریعتر به پیری نزدیک کنند.

طبقه‌بندی انواع پوست

دسته‌بندی انواع پوست را می‌توان بر اساس معیارهای مختلفی انجام داد. به‌عنوان مثال در سال 1975، طبقه‌بندی به نام مقیاس فیتزپاتریک (Fitzpatrick) توسط دانشمندی با همین نام ارائه شد که در آن پوست بر اساس رنگ و واکنش آن در برابر نور خورشید طبقه بندی شده است.

پوست را از نظر آرایشی و مراقبتی بر اساس چندین عامل طبقه‌بندی می‌کنند؛ این فاکتورها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • میزان ترشح چربی
  • هیدراته بودن یا بالابودن سطح آب پوست
  • سطح حساسیت

بنابراین می‌توان گفت که هر نوع پوست ویژگی‌های خاص خود را دارد و نیاز به مراقبت‌های متفاوتی دارد. در وهله اول نوع پوست با توجه به ژنتیک تعیین می‌شود؛ اگرچه ممکن است نوع آن تحت تأثیر عوامل دیگر و با گذشت زمان تغییر کند. بر اساس معیارهایی که مطرح شد، انواع پوست را می‌توان در ۵ دسته‌بندی مختلف جای داد: پوست نرمال، پوست خشک، پوست چرب، پوست مختلط (دارای خصوصیاتی از پوست چرب و خشک) و پوست حساس.

درادامه مقاله به معرفی کامل هر کدام می پردازیم:

پوست نرمال در بین انواع پوست ها

وپوست نرمال ، پوستی است که نه خیلی چرب است و نه خیلی خشک. پوست نرمال اغلب سطحی صاف، تمیز و بدون نقص دارد. این نوع پوست معمولاً نرم است و حتی بدون مراقبت هم زیبایی خود را حفظ می‌کند.

بنابراین همه فاکتورهای آرایشی در پوست نرمال، متعادل هستند؛ از رطوبت و ترشح چربی گرفته تا سایر مواردی که زیبایی پوست را تحت تأثیر قرار می‌دهند،در پوست نرمال در محدوده طبیعی قرار دارند. مواردی که در ادامه مطرح می‌شوند، ویژگی‌های پوست نرمال را به خوبی توصیف می‌کنند:

  • عدم وجود لکه پوستی
  • وجود منافذی با اندازه متعادل که به سختی مشاهده می شوند
  • دارای رنگ پوست یکدست و شفاف
  • درخشش پوست
  • گردش خون مناسب در پوست
  • مقاوم در برابر عوامل مخرب و محرک‌ها

نکات مراقبتی پوست نرمال

پوست نرمال هم درست مانند سایر انواع پوست‌ها به مراقبت نیاز دارد. پیش از هر چیز باید هیدراته بودن پوست خود را حفظ کنید و روتینی ساده برای آن در نظر بگیرید. با توجه به نکات مراقبتی زیر همیشه پوستی شفاف و خیره‌کننده خواهید داشت.

  • هیدراته کردن پوست :  اگر در طول شبانه روز به‌اندازه کافی آب ننوشید، پوستتان خشک شده و پوسته پوسته می‌شود. همچنین عدم تأمین آب مورد نیاز بدن، ممکن است منجر به ترشح بیش از حد چربی و چرب شدن پوست شود.
  • مصرف مرتب کرم ضدآفتاب : قرار گرفتن در معرض نور خورشید، پوست را خشک می‌کند و لکه‌های تیره روی پوست ایجاد می کند و باعث ظاهر شدن چین و چروک‌ها می‌شود. برای پیشگیری از مسدود شدن منافذ پوست، از ضد آفتاب فاقد روغن استفاده کنید.
  • استفاده مرتب از کرم های مرطوب کننده : استفاده از مرطوب کننده برای هر نوع پوستی ضروری است. به کمک این نوع کرم‌ها، پوست رطوبت خود را حفظ کرده و چربی بیش از حد ترشح نمی‌کند.
  • پاک کردن آرایش قبل از خوابیدن : مواد آرایشی منافذ پوست را مسدود کرده و منجر به جوش و آکنه می‌شوند. بنابراین با پاک کردن آرایشی که در طول روز داشتید، از این مشکل جلوگیری خواهید کرد.
  • قبل از خواب، پوست خود را تمیز کنید :  هر شب قبل از خواب پوست خود را بشویید. به این ترتیب آلودگی و باکتری‌ها را پاک کرده و مانع از بسته شدن منافذ پوست خواهید شد.

پوست چرب

پوست چرب، دارای منافذ باز، می باشد. ترشح بیش از حد چربی توسط غدد در این نوع پوست به دلایل ژنتیکی یا هورمونی اتفاق می‌افتد. این نوع پوست به‌خصوص در بین نوجوانان و جوانان زیر ۳۰ سال شایع است و نشانه اصلی آن آکنه است. اما چگونه متوجه شویم که نوع پوست ما چرب است؟

این نوع پوست به شدت مستعد آکنه، جوش سرسیاه و سرسفید است. اگر پوستی با ویژگی‌های زیر دارید، به احتمال زیاد نوع پوستتان چرب است.

  • پوستی با ظاهر چرب و براق،
  • پوستی با منافذ باز و بزرگ،
  • پوست مستعد جوش،
  • پوستی با جوش‌های سرسیاه و لک.

علت چربی انواع پوست ها چیست ؟

چربی پوست ناشی از عوامل متعددی می باشد که سه مورد از مهمترین آنها را بررسی می‌کنیم.

  • تغییرات هورمونیعدم تعادل هورمونی به‌خصوص در دوران بلوغ و بارداری ممکن است منجر به چربی بیش از حد پوست شود.
  • آب و هوامحلی که زندگی می‌کنید و فصل‌های سال ممکن است چربی پوست را تشدید کند. چنانچه در محیطی مرطوب و گرم زندگی می‌کنید، احتمال چرب شدن پوست افزایش پیدا می‌کند.
  • ژنتیکدر بسیاری از خانواده ها ، چرب بودن پوست به طور ژنتیکی مشاهده می شود.
  • منافذ باز و بزرگباز بودن منافذ منجر به تولید سبوم بیشتر می‌شود.
  • لایه برداری بیش از حد از پوست و استفاده از محصولات مراقبتی نامناسبگاهی اوقات آنچه تصور می‌کنیم به درخشش پوست ما کمک می‌کند، باعث آسیب‌دیدگی بیشتر پوست می‌شود. لایه برداری بیش از حد، ترشح چربی را تشدید می‌کند. علاوه بر این استفاده از محصولات شیمیایی قوی که مناسب پوست شما نیستند هم باعث چرب شدن پوست می‌شود.

نکات مراقبتی پوست چرب

مرطوب کردن منظم، پوست شما را هیدراته نگه می‌دارد و از ترشح بیش از حد چربی جلوگیری می‌کند. اگرچه اغلب افراد با پوست چرب تصور می‌کنند نیازی به مرطوب کننده ندارند، اما با انتخاب مرطوب کننده‌ای مناسب می‌توان از آسیب‌دیدگی پوست جلوگیری کرد. استفاده از مرطوب کننده‌ای سبک مانند لوسیون گزینه مناسبی برای افراد با پوست چرب است.

  • هیدراته بمانیدنوشیدن آب کافی کمک می‌کند که پوست شما هیدراته بماند. این کار مانع از ترشح بیش از حد چربی می‌شود.
  • صورت خود را دو بار در روز بشوییدشستن صورت دو مرتبه در روز باعث می‌شود که آلودگی‌ها و باکتری‌ها منافذ پوست را مسدود نکنند. البته فراموش نکنید که شستشوی بیش از حد پوست چربی‌های ضروری پوست شما از بین می‌برد و این کار پوست را بیشتر مستعد چربی می‌کند.
  • محصولات مراقبتی و آرایشی را با دقت بیشتری انتخاب کنیداز انتخاب محصولات آرایشی شیمیایی قوی خودداری کنید و در عوض به دنبال محصولات آرایشی غیرکومدون‌زا باشید. به این ترتیب از مسدود شدن منافذ پوست خود جلوگیری خواهید کرد. پاک کننده‌های ملایم را در کیف محصولات مراقبتی خود جای دهید و استفاده از اسکراب را به حداقل برسانید. صورت خود را قبل از خوابیدن از هر گونه مواد آرایشی و آلودگی پاک کنید.
  • از تماس مداوم دست با صورت خودداری کنیداگر پوستی چرب دارید، به احتمال زیاد با جوش و لک درگیر هستید. با این حال برای جلوگیری از گسترش بیشتر جوش‌ها از کندن جوش‌ها از پوست پرهیز کنید.

پوست خشک

کمبود رطوبت اغلب باعث می‌شود که پوست، خشن و پوسته پوسته به نظر برسد؛ به این حالت، پوست خشک می‌گویند. پوست خشک، تمایلی به ترشح چربی نداشته و اغلب شاداب به نظر نمی‌رسد. این نوع پوست در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار آسیب‌پذیر بوده و به شدت در معرض خشکی است. اگر پوست شما ویژگی‌های زیر را دارد، به احتمال زیاد نوع پوستتان خشک است.

ویژگی انواع پوست های خشک

  • پوسته پوسته و زبر،
  • دارای بافت ناهموار،
  • دارای خطوط قابل مشاهده،
  • خاصیت ارتجاعی کمتر پوست،
  • احساس خارش و سوزش

علل خشکی پوست چیست ؟

ژنتیک : اگر اکثر اعضای خانواده شما پوستی خشک دارند، به احتمال زیاد شما هم خشکی پوست را از پدر و مادرتان به ارث برده‌اید.

فصل سال : خشکی پوست در فصول سرد سال و آب و هوای خشک تشدید می‌شود. خشکی هوا و کمبود رطوبت در فصل زمستان باعث خشکی پوست خواهد شد.

دوش طولانی مدت : اگر مدت زمان زیادی را به دوش گرفتن اختصاص می‌دهید، پوست چربی ضروری خود را از دست می‌دهد. به این ترتیب خشکی پوست تشدید می‌شود.

سن : با افزایش سن، تولید سبوم در پوست رو به کاهش می‌گذارد. این امر منجر به پوسته پوسته شدن پوست می‌شود.

پوست مختلط از انواع پوست ها

پوست مختلط ترکیبی از دو نوع پوست خشک و چرب است. این نوع پوست را باید در برابر نور خورشید محافظت کرد؛ زیرا نسبت به سایر انواع پوست‌ها چرب‌تر و نسبت به نور خورشید حساس‌تر است.

ویژگی های پوست مختلط

  • ناحیه T صورت (پیشانی و بینی) چرب است و گونه‌ها خشک می باشند.
  • جوش‌ها تنها روی پیشانی، چانه و بینی دیده می‌شوند.
  • گونه‌ها حساس هستند.
  • منافذ باز و نسبتاً بزرگی دارید.
  • پوستتان براق و درخشان است.

علل ایجاد پوست مختلط

عواملی که باعث می‌شوند نوع پوست شما مختلط باشد، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • ژنتیکاگر هر یک از والدین یا اعضای خانواده شما، پوستی مختلط دارند، احتمال اینکه پوست شما هم مختلط باشد، بالاست.
  • نوع محصولات مراقبتی و بهداشتیگاهی اوقات محصولات قوی باعث تغییر نوع پوست می‌شوند و ترشح بیش از حد سبوم در ناحیه T را تشدید می‌کنند.
  • آب و هواممکن است با تغییر آب و هوا، تغییراتی در پوست خود مشاهده کنید. به‌عنوان مثال تابستان‌ها ممکن است پوست شما چرب شود و در فصل زمستان احساس کنید پوستتان خشک شده است.

نکاتی که برای مراقبت ازنکات مراقبتی  پوست مختلط

  • از پاک کننده ملایم استفاده کنیداگر پوستی مختلط دارید، منافذ تی زون صورت شما بزرگتر از منافذ قسمت‌های دیگر به نظر می‌رسد. برای رفع این معضل، پاک‌کننده‌های ملایم را جایگزین پاک کننده‌های قوی کنید.
  • پوست خود را هر چند وقت یکبار لایه برداری کنیدلایه برداری روزانه پوست برای هیچ یک از انواع پوست‌ها مناسب نیست؛ چرا که چربی‌های ضروری پوست را حذف می‌کند. هنگام لایه برداری پوست مخلتط، ناحیه T را بیش از حد پاک نکنید.
  • کرم ضد آفتاب را در اولویت قرار دهیداگر پوستی مختلط دارید، کرم ضد آفتاب فاقد چربی را برای مراقبت از پوست خود انتخاب کنید.
  • دو روتین جداگانه برای پوست خود در نظر بگیریدمحصولاتی که برای قسمت‌های خشک استفاده می‌شوند، ممکن است برای نواحی چرب مناسب نباشند. به همین خاطر است که باید دو روتین جداگانه برای پوست خود در نظر بگیرید. به‌عنوان مثال از مرطوب کننده فاقد چربی برای ناحیه T و از مرطوب کننده غلیظ‌تر برای گونه‌ها استفاده کنید.
  • محصولات بهداشتی فاقد چربی و رایحه به خریدفرقی نمی‌کند محصولات آرایشی یا مراقبتی را انتخاب می‌کنید، محصولات فاقد چربی مانع از مسدود شدن منافذ پوستتان می‌شوند. علاوه بر این انتخاب محصولات فاقد رایحه به تسکین پوست شما کمک می‌کند.

پوست حساس

پوست حساس به راحتی تحریک می‌شود و واکنش‌پذیرتر از پوست معمولی است. این پوست به اصلاح شکننده و مستعد قرمزی و خارش است. به همین خاطر است که میکروارگانیسم‌ها و محرک‌ها به راحتی روی آن تأثیر می‌گذارند و منجر به عفونت و واکنش آلرژیک می‌شوند.

ویژگی های پوست حساس

  • پوست مستعد خارش است.
  • در تابستان چرب و در زمستان خشک است.
  • به محصولات و اقدامات مراقبت از پوست واکنش نشان می‌دهد.
  • هنگام پوشیدن لباس‌های تنگ، احساس خارش می‌کنید.
  • چند ساعت بعد از خوردن غذاهای تند، سرخ می‌شود.

نکات مراقبتی پوست حساس

آشنایی با نحوه مراقبت از پوست حساس، بسیار مهم است؛ چرا که هر گونه اقدام نامناسبی باعث تحریک پوست می‌شود. برای مراقبت هر چه بهتر از این پوست، نکات زیر را به خاطر داشته باشید.

  • آزمایش پچ را انجام دهیداگر قصد دارید از تحریک پوست خود پیشگیری کنید، آزمایش پچ ضروری است. بنابراین هیچ محصول شیمیایی را بدون آزمایش کردن روی دست خود، استفاده نکنید. بعد از آزمایش کردن محصول مورد نظر روی دست خود، ۲۴ ساعت صبر کنید. اگر پوست شما نسبت به ماده مورد نظر واکنشی نداد، می‌توانید از آن محصول استفاده کنید.
  • در انتخاب روتین پوستی خود زیاده‌روی نکنیدپاک کننده‌ای ملایم، مرطوب کننده و ضدآفتاب ملایم بخرید. سعی کنید محصولاتی که برای پوست خود انتخاب می‌کنید را محدود کنید. از پاک کننده ملایم و فاقد سولفات شروع کنید که کفی روی پوست ایجاد نمی‌کند. انتخاب محصولاتی با خواص تسکین‌دهنده مانند محصولات حاوی عصاره چای سبز، بابونه و… بهترین گزینه ممکن برای شما هستند.
  • از دوش آب گرم پرهیز کنید : دوش طولانی مدت با آب گرم اگرچه احساس خوبی دارد، اما باعث از بین رفتن چربی ضروری پوست شما می‌شود. به این ترتیب پوست قرمز و تحریک می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق، از دوش گرفتن با آب گرم خودداری کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

 

تازه ترین مطالب

 

اطلاعات این دستگاه را به اشتراک بگذارید :